Templates by BIGtheme NET
Home / VIDEO / U ŠUMI, NA -40: Evo kako je najpoznatiji SNAJPERISTA na svijetu ubio 800 vojnika za 100 dana!(foto, video)
loading...

U ŠUMI, NA -40: Evo kako je najpoznatiji SNAJPERISTA na svijetu ubio 800 vojnika za 100 dana!(foto, video)

Neslužbeni izvori tvrde da je Simo Hajka ubio preko 800 neprijateljskih vojnika. Osim što je bio spretan sa snajperom, Hajka je ubio i preko 200 vojnika iz mašinke.

simo-hajka-snajperist (2)

Zanimljivo je da je Hajka ovaj “skor” postigao za manje od 100 dana i ta brojka čini ga najuspješnijim snajperistom u Drugom svjetskom ratu, i jednim od najuspješnijih snajperista svih vremena.

Simo Hajka je vodio prilično jednoličan život u Finskoj. Odslužio je godinu dana u vojsci, a zatim počeo da se bavi zemljoradnjom i lovom. Onda je došla 1939. godina i Sovjetski savez je napao njegovu zemlju, a Simo je odlučio da pomogne otadžbini.Kako se većina sukoba odvijala po šumama, smislio je najbolji način da pomrsi konce neprijatelju. Uzeo je svoju pušku, nekoliko konzervi, sakrio se na drvo i po cijeli dan pucao na neprijatelje. Budući da je u mirnodopskom vremenu Hajka većinu vremena provodio u lovu, bio je i te kako spreman za ratovanje u šumi čemu svjedoči osam stotina ubijenih neprijatelja.

Sve se dešavalo u par metara dubokom snijegu i na temperaturi koja se kretala u rasponu od minus 20 do minus 40 stepeni.

Simo je danima ležao u svojoj bijeloj kamuflažnoj odjeći (kojoj duguje nadimak “Bijela smrt”) , okružen snijegom koji je držao i u ustima da se ne bi vidjela para koja nastaje disanjem. Većinu vremena provodio je sam, a jedino što je radio bilo je ubijanje neprijatelja.

simo-hajka-snajperist (1)

I to bez pravog snajperskog nišana, što njegove poduhvate čini još nevjerovatnijim.

Nije volio teleskopski nišan iz više razloga: Bez optike na pušci glavu je mogao da drži nisko što ga je činilo teškom metom, nije bilo ni odsjaja koji bi mogao da ga oda. Primjenjujući ovakve i slične tehnike iz lova uspjevao je da ostane skriven od očiju neprijatelja. Na primjer, uvijek je utabavao teren ispred mjesta na kome se krio kako pucanj ne bi raspršio snijeg i otkrio mu položaj.

Sovjeti su bili svjesni da trpe velike gubitke, ali su računali da je to u ratu normalno.

Međutim kada su čuli da je za desetkovanje njihovih trupa zaslužan samo jedan čovjek, zabrinuli su se i počeli da kuju plan za njegovo smaknuće.

Prvo su slali pješadijske odrede ali niko se nije vraćao. Zatim su oformili tim takozvanih “kontra-snajperista” a Hajka ih je sve pobio.

Za nešto manje od 100 dana Hajka je iz snajpera ubio 542 vojnika a iz automatske puške preko 160 i tako povećao svoj “skor” na 705 mrtvih.

Zavladao je paničan strah i uskoro se nije mogao naći vojnik koji je htio da mu priđe blizu, pa su Rusi posegnuli za drugačijim rješenjem. Pokušali su da ga smaknu artiljerijom i izbombardovali svako mjesto za koje su pomislili da bi moglo da skriva misterioznog snajperistu. Međutim i to je prošlo bezuspješno.

Konačno, 6. marta 1940. Hajka je pogođen metkom u glavu tokom jedne zasjede. Sovjeti su vidjeli teške ozljede glave i nepomičnog Hajku te zaključili da je mrtav i ostavili ga tako. Pronašli su ga saborci i odnijeli u komandu gdje se osvjestio poslije nedelju dana, na dan zaključenja mira.

Vojnici koji su ga pronašli tvrde da mu je visila cijela lijeva strana glave što je s obzirom na kasnije slike vrlo moguće.

Ostao je poznat po tome što je najbrže u istoriji finske vojske napredovao od čina vodnika do čina poručnika.

Izvor: kurir.rs

About Djeggy