Templates by BIGtheme NET
Home / Vijesti / svijet / Novinar Timesa tvrdi da je njegov napadač u Siriji proamerički pobunjenik
loading...

Novinar Timesa tvrdi da je njegov napadač u Siriji proamerički pobunjenik

Novinar Timesa tvrdi da je njegov napadač u Siriji proamerički pobunjenik

Anthony Loyd

Anthony Loyd otet je skupa s fotoreporterom Jackom Hillom u 2014. dok su se vraćali u Tursku nakon što su nekoliko dana izvještavali iz zone sukoba u Aleppu.

Loyd je pogođen dva puta u nogu dok je držan u zarobljeništvu a obojica ljudi teško su pretučena nakon što su Hill i njihov vodič pokušali pobjeći.

Loyd je, ipak, napisao da je nedavno primijetio napadača, koga je imenovao kao Hakima Abu Jamala, na snimku kako maše kalašnjikovom dok slavi pobjedu pobunjeničke grupe koja uživa američku podršku u gradu al-Rai.

“Bilo je donekle iznađujuće posmatrati snimak pobjedničke bande pobunjenika koje podržava Zapad i primjetio sam lice najnovijeg američkog saveznika u ratu protiv ISIS-a u Siriji”, napisao je on u današnjem izdanju Timesa.

“To je bilo lice čovjeka koga sam posljednji put vidio u maju 2014. kada me je dva puta upucao u nogu skoro iz neposredne blizine dok su mi ruke bile vezane”, piše on.

“Pucao je na mene u masi znatiželjnika nakon što me je divljački premlatio optužujući me da sam špijun CIA-e. Sada, izgleda da on radi za njih”, dodao je.

Loydu je stavljena kapuljača preko glave i stavljen je na zadnje sjedište automobila, dok su Hill i vodič ubačeni u prtljažnik i odveženi su u skladište u gradu Tall Rifat.

Hill i vodič uspjeli su da nadvladaju svog glavnog čuvara. Vodič je pobjegao ali je Hill ponovo uhvaćen i pretučen, a Loyd je upucan u nogu kako bi bio spriječen njegov bijeg.

Kazao je da je Jamal bio vođa bande, koji se nadao da će dobiti otkupninu za dvojicu ljudi, i kritikovao je proces provjere CIA-e.

“Centcom, Američka centralna komanda, nije tri dana odgovarala na zahtjev Timesa da objasni kako je tako dobro poznati otmičar s porodičnim vezama s ekstremistima prošao američki proces provjere”, piše on.

Novinari bez granica tvrde da je Sirija najopasnije mjesto na svijetu za novinare, a više od 110 ih je ubijeno od izbijanja rata u martu 2011. godine, prenosi AFP.

About Djeggy