Templates by BIGtheme NET
Home / Vijesti / svijet / NAKON HALEPA: ASSADOVA VOJNA MAŠINERIJA VEĆ KREĆE KA NOVOM CILJU IDLIBU – TERORISTI BJEŽE NA SVE STRANE!
loading...

NAKON HALEPA: ASSADOVA VOJNA MAŠINERIJA VEĆ KREĆE KA NOVOM CILJU IDLIBU – TERORISTI BJEŽE NA SVE STRANE!

Assadove vojne snage pomognute Rusijom i Iranom su nakon šest godina borbe preuzele Halep i ostvarile jednu od najvećih pobjeda u ratu koji hara Sirijom od 2011. godine.

Assad je najavio da će svoje snage nakon toga usmjeriti na druge dijelove Sirije u kojoj pobunjenici imaju svoja uporišta poput provincije Idlib. S druge strane, borci opozicije najavljuju nastavak borbe u odsutnosti dugoročnog političkog rješenja.

– Halep je bio važan centar revolucije, ali nije posljednji – kazao je BBC-u George Sabra, glavni pregovarač opozicije.

Assad se složio s njim, i u intervjuu koji je dao državnoj novini al-Watan poručio je da će “Halep biti važna pobjeda, ali da nije realistično očekivati da će to završiti rat“.

Napad na Idlib

Kazao je da će Halep biti odskočna daska za sljedeće ofanzive, od kojih je kao posebno važnu metu izdvojio grad i istoimenu provinciju Idlib. Režim je gotovo u potpunosti izgubio kontrolu nad ovom regijom koja se nalazi oko 60 kilometara jugozapadno od Halepa. Provincija Idlib graniči sa regijom Latakije koja je jedno od najsnažnijih uporišta Assada i nalazi se u blizini autoputa Damask-Halep.

Bombardiranje Idliba od strane ruske i sirijske avijacije već je počelo. Stručnjak Carnegie bliskoistočnog centra Aron Lund kazao je da je pozicija pobunjenika u regiji Idlib izuzetno snažna. Istaknuo je da u toj oblasti dominira grupa Jabhat al-Nusra koja je ranije povezivana sa Al-Kaidom. To će zapadnim saveznicima otežati pružanje pomoći ovoj grupi ali i ostalim umjerenim grupama poput Slobodne sirijske armije.

Preuzimanjem Halepa Assad kontrolira većinu najvećih gradova u Siriji koji zauzimaju oko 40 posto teritorije i u kojima živi oko 60 posto građana. Ali u Siriji postoje i enklave poput kurdskih teritorija na sjeveru, ISIL-a na istoku, te ostalih oružanih grupa koje vladaju nad dijelovima sirijske teritorije.

Protiv Assada se trenutno bori oko 150.000 pobunjenika, ali prema mišljenju Charlesa Listera sa Bliskoistočnog instituta u Washingtonu, najveći gubitnici u padu Halepa će biti umjerene pobunjeničke grupe.

– Umjereni pobunjenici na sjeveru Sirije će se vjerovatno transformirati u gerilske ratnike tokom 2017. godine – kazao je on.

Ovo će značiti da će Assad imati težak zadatak da kontrolira gradove koje je njegova vojska preuzela. To je bio slučaj sa Homsom ali i Palmirom koju je nedavno preuzeo ISIL iako je Assadova vojska prije par mjeseci protjerala teroriste iz ovog historijskog grada.

– Halep će biti još teže držati pod kontrolom – kazao je Raphael Lefevre, autor knjige o Muslimanskom bratstvu u Siriji, prenosi Bloomberg.

Pozicija međunarodnih aktera

Velika nepoznanica je i pozicija Rusije i Irana. Da li će ove dvije zemlje podržati Assada ukoliko krene u zauzimanje kompletne Sirije? Šta će uraditi Turska i SAD?

Tu je i novoizabrani američki predsjednik Donald Trump koji će preuzeti predsjedničku funkciju početkom 2017. godine, a već je najavio da će biti otvoreniji u komunikaciji sa Rusijom. Trump je također kazao da će se radije fokusirati na borbu protiv ISIL-a nego u pomaganju pobunjenika koji se bore protiv Assada. Ovo bi Rusiji moglo dati odriješene ruke da nastavi sa pomaganjem Assada i da uz pomoć iranskih milicija i Hezbollahovih vojnika preuzme kompletnu Siriju.

To ipak ne može sakriti činjenicu, piše Jonathan Marcus iz BBC-a, da je Assadova armija raširena na ogromnom teritoriju koji ne može u potpunosti kontrolirati. Njeni uspjesi su posljedica prvenstveno napora jedinica Hezbollaha i iranskih milicija, i njihovim odlaskom bi Assadova armija vjerovatno pretrpjela teške poraze.

Dugoročno najvažnija bitka će biti ona za oporavak i rekonstrukciju Sirije. Ali dok se to ne desi, u toj zemlji će se i dalje voditi žestok i kompleksan rat u kojem je pad Halepa samo jedan dio priče, ali ne i nje završetak.

faktor.ba

About Djeggy