Templates by BIGtheme NET
Home / Vijesti / svijet / ASADOVE SNAGE: ‘ISIL je na koljenima, ali sada nam prijeti još gori neprijatelj!’
loading...

ASADOVE SNAGE: ‘ISIL je na koljenima, ali sada nam prijeti još gori neprijatelj!’

Pobunjenici sirijske Fronte al-Nusra predstavljaju se čvršćom i taktički zrelijom vojnom formacijom od ISIL-ovih ekstremista koje su u posljednje dvije godine na velikom području Sirije i Iraka formirale tzv. Islamsku državu.

Na području Aleppa nanijeli su neočekivano velike gubitke Iranskoj revolucionarnoj gardi i njihovim afganistanskim i iračkim saveznicima koji ratuju u blizini najvećeg sirijskog grada.

 aleppo-opposition-fighters-690x480

Kako piše Independent, Nusra svoju snagu pokazuje i na ostalim ratištima u sukobima sa snagama Asadovog režima. Jugozapadno od Aleppa Iranska revolucionarna garda je pomaknuta sa svojih pozicija oko važne međunarodna prometnice Aleppo – Hama pri čemu je izgubila 13 ljudi. Gubitke su u borbama s Nusrom pretrpjele i afganistanske jedinice, baš kao i Iračani. Ono što puno više brine sirijsku Vladu i njenu vojsku – koja je u posljednjih pet godina u bitkama izgubila čak 62.000 ljudi – jest to da je stotinu kadeta poginulo u borbama oko naselja Khan Touman, Eiees i Al-Hader.

Većina sirijskih komandanata na terenu sada tvrdi da  je Nusra postala jača čak i od ISIL-a. Jedan od njih opisuje ISIL kao “televizijske teroriste” čije stravične video-egzekucije mogu impresionionirati samo Zapad. Iako su ISIL-ovci masovno ubijali sirijske vojnike, nove pošiljke oružja koje su im, kako vjeruju Sirijci, pristigle preko Katara, stvorile su od Nusre puno jaču vojnu silu. Tako su prije nekoliko dana ruske snage izgubile u raketnom napadu jedan helikopter, a raketu su ispalile – upravo Nusrine jedinice.

Primarni cilj Fronte al-Nusra, koju povezuju i s Al-Qaedom, je svrgnuti vladu Bašara al-Asada te urediti državu tako da njome vladaju izvorna islamska pravila. Taktika stvaranja popularnosti i njenog održavanja uveliko se, međutim, razlikuje od tzv. Islamske države. Dok ISIL svoju ideologiju i stavove pokušava ukorijeniti među lokalno stanovništvo zahtijevajući njihovu vjernost i provođenjem nasilja i prisile, Nusra sarađuje s ostalim militantnim grupama te ne pokušava nasilno nametnuti šerijatski zakon ukoliko među stanovništvom postoji nezadovljstvo.

Također, predstavljaju sebe kao modernu verziju islamističkog pokreta te time pokušavaju pridobiti naklonost šireg kruga stanovništva.

About Djeggy